Kompaktni diski so preteklost. S tem se najbrž vsi strinjamo. V veliki meri so ta medij zamenjali zunanji diski, usb ključki, spominske kartice in verjetno še kaj. Za shranjevanje podatkov so tej nosilci dosti bolj praktični, saj vsebino enostavno naložimo, dopolnimo ali zamenjamo. Do tukaj najbrž večina računalniških uporabnikov razume o čem je govora in to tudi sama počne.

Da so pa kompaktni diski preteklost tudi v multimedijskem svetu, pa je marsikomu malo manj jasno. Jasno nam je, da nam pokajo police od količine ploščkov in kadar kaj iščemo zgubimo dosti časa.

shema dlna sistema

Lahko bi trdili, da ima večina ljudi, ki še vedno gledajo filme, fotografije ali poslušajo glasbo s CD/DVD-jev, doma tudi računalnik. Marsikdo ima tudi dokaj sodobno LCD televizijo s podporo DLNA, ki omogoča povezljivost multimedijskih naprav med seboj. Spet drugi uporabljajo PS3 za gledanje Blue-ray filmov, ali pač Nintendo Wii.

Z nekaj spretnosti in znanja se da vse te naprave med seboj povezati v multimedijski center za ogled HD filmov tudi z zvokom 5.1, če je potrebna oprema na razpolago. Vse to seveda velja tudi za ogled fotografij ali poslušanje glasbe iz centralnega strežnika, kjer imamo shranjeno kompletno zbirko naših multimedijskih datotek. Tudi vsebine, ki smo jih zajeli z našim Androidnim telefonom ali pač iPhone aparatom lahko enostavno predvajamo direktno na televiziji brez kompliciranega prenašanja datotek iz telefona v računalnik in potem na drug medij, ki ga na koncu vstavimo v televizijo. Vse skupaj pa ima še dodaten plus, če imamo v hiši več televizorjev ali pač računalnikov, lahko na vseh napravah dostopamo do istih vsebin shranjenih na osrednjem strežniku, ki pa je zaradi svojega motečega šumenja lahko nameščen tudi v kurilnici.

Kaj potrebujemo?

-          TV s podporo DLNA ali vsaj HDMI priključkom

-          Čim boljši računalnik z dosti prostora za shranjevanje datotek, najboljše kar dodaten NAS, ki služi tudi DLNA strežnik

-          Avdio sistem – lahko gledamo tudi kot opcijo, saj lahko poslušamo zvok iz televizije

-          Usmernik s stikalom za izdelavo žičnega ali brezžičnega omrežja

-          Intenet – tudi to je lahko zgolj opcija

 

 

Se vam zdi interesantno? Posvetujte se z nami: KONTAKT

UK betting sites, view full information Best UK betting sites bookamkers